Kjendis-reality eller vanlige folk?
Mens politikerne er blitt opptatt av "vanlige folk" har trenden gått motsatt vei i reality-verden
Til å begynne med var reality-programmene vanlige folks mulighet til å skinne (eller sjokkere) på tv. Det tok faktisk sju år før kjendisene ble invitert inn i genren. Det skjedde da TV 2 hadde premiere på Skal vi danse i 2006. Siden er kjendisene blitt så mange at noen av dem fremstår som en egen elite, som jeg fortalte om i denne posten.
11 av de 31 store reality-programmene som er sendt i årene etter 1999 kan defineres som kjendis-programmer. De 19 andre er stort sett befolket av vanlige folk, folk som i alle fall ikke var kjendiser da de kom inn i programmet.
Til sammen har 2 646 nordmenn deltatt i realityprogrammer siden starten i 1999. Av dem er 859 klassifisert som kjendiser i denne undersøkelsen. Dermed er det store flertallet av realitydeltagere gjennom tidene fortsatt vanlige folk.
Men som tabellen under viser, trenden er ikke til å ta feil av. Siden 2019 har kjendisene vært i flertall.
Og grunnen til det er nok enkel. Vi tv-seere foretrekker kjendiser. Totalt er seersnittet for kjendisprogrammene 462 000. For programmene med vanlige folk er tallet 378 000.
Neste tabell viser hvordan kjendiser og vanlige deltagere fordeler seg mellom mediehusene. Nent er eneste aktør som fortsatt har et stort overskudd av ikke-kjendiser i sine programmer.
Til slutt, med 6 ulike programmer er NRK mediehuset som har satset minst på reality. Men på grunn av suksessen med Mesternes Mester, Ingen Grenser og Maskorama har NRK flest seere i snitt på sine show i snitt.
Foto: Helene Kjærgaard Sviland/TV 2.
Flere poster om reality-historien:
De som ble kjendis av å være vanlige folk